Cel mai ieftin curent din România: cine are cea mai bună ofertă la energie electrică, pe ce loc este Hidroelectrica

de: Alexandru Puiu
03 08. 2022

Românii, prin lege, au dreptul să-și schimbe furnizorul la energie electrică și gaze naturale. Dacă te arunci însă la o astfel de practică, ar fi bine să știi ce companii se reflectă cele mai mici facturi de electricitate.

În cazul în care te gândești să-ți schimbi furnizorul la energie electrică, merită să ai în vedere că există diferențe semnificative de tarifare de la un operator la altul. În contextul în care consumul este și mai ridicat vara decât în restul timpului, un clasament al furnizorilor te ajută să-ți faci o idee despre ”direcția” spre care trebuie să mergi.

Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică, în România

Autoritățile române au plafonat prețul la energie electrică pentru întreaga populație până la 31 martie 2023. În consecință, independent de oferta furnizorului, mai mult de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, din poziția de consumator casnic, nu ai cum să plătești, daci ai avut în 2021 un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 100 kWh.

Dacă anul trecut ai avut un consum între 100 și 300 kWh, prețul maxim este de 0,8 lei/hWh cu TVA inclus. În traducere, dacă un furnizor îți cere 2 lei/kWh în ofertă, tu vei plăti una dintre valorile de mai sus. Ce te interesează, în schimb, este o ofertă poate chiar mai mică decât acele valori.

Revenind la conceptul de cel mai ieftin furnizor de energie electrică din România, acest titlu cade și la ora actuală în sarcina celor de la Hidroelectrica. În august 2022, prețul practicat de acest furnizor, cel mai accesibil din țara noastră, este de 0,69 lei/kWh. Practic, dacă ai un consum generos, de 300 kWh, plătești chiar mai puțin decât valoarea la care a plafonat statul român energia electrică, 0,69 lei în loc de 0,8 lei. Prețul este fix pentru o perioadă de un an. Dacă ești curios de oferta personalizată a Hidroelectrica, poți accesa această adresă.

Pe poziția a doua în clasament se poziționează RCS & RDS cu 1,53 lei/kWh, la fel ca în iulie, cu o mențiune importantă. Timpul de plată al facturilor este doar 10 zile, față de 45 de zile la Hidroelectrica. Electrica Furnizare este pe 3, cu 1,69 lei/kWh, urmate de Enel Energie și Enel Energie Muntenia, cu 1,92 lei/kWh, oferte pentru serviciul universal. Celelalte oferte depășesc 2 lei/kWh.